Rendement en Opbrengst

Haalt u het maximale uit duurzame energie?

Zonnepanelen zijn naast goed voor het milieu ook goed voor uw portemonnee! Het rendement van een zonne-installatie hangt echter sterk af van de omstandigheden. Op deze pagina beschrijven we waar u op moet letten. En met ons rekenmodel kunt u nagaan hoeveel voordeel zonnepanelen voor u kunnen betekenen.

Soort zonnepaneel

Elk paneel heeft andere eigenschappen. De directe opbrengst hangt voornamelijk af van het vermogen (Wp) van een paneel. Daarbij is het belangrijk dat het rendement hoog blijft naarmate het paneel ouder wordt. De panelen die Natuma levert zijn van de beste kwaliteit en gaan dus lang mee.

Locatie

De locatie heeft ook een grote invloed op de opbrengst van uw installatie. Zonnepanelen die naar het noorden gericht zijn, zullen minder zonlicht ontvangen. Het rendement is het grootst wanneer uw panelen richting het zuiden liggen. Verder is de plaatsingshoek van de panelen belangrijk: de optimale hoek ligt op ongeveer 35 graden.

Zonlicht en temperatuur

Het aantal zonuren in uw regio heeft (sterke) invloed op de opbrengst van uw panelen. In ons werkgebied ligt het aantal zonuren tussen de 1400 en 1600. Zonnepanelen presteren optimaal bij een temperatuur van rond de 25 graden. Een te hoge temperatuur kan zelfs een negatief effect hebben op de opbrengst.

Vervuilde panelen

Afhankelijk van de omgeving van uw zonne-installatie, kan vuil een groot effect hebben op het rendement van de panelen. Hoewel het meeste vuil er door de regen afgespoeld zal worden, blijft er toch altijd wat vuil achter. Het is verstandig om regelmatig de panelen fysiek vanaf de grond te bekijken en in combinatie met de opbrengst (Sunny Portal) te monitoren.Afhankelijk van de omgeving van uw zonne-installatie, kan vuil een groot effect hebben op het rendement van de panelen. Hoewel het meeste vuil er door de regen afgespoeld zal worden, blijft er toch altijd wat vuil achter. Het is verstandig om regelmatig de panelen fysiek vanaf de grond te bekijken en in combinatie met de opbrengst (Sunny Portal) te monitoren.

Vertonen de panelen vuil en loopt de opbrengst duidelijk terug, dan kunt u de panelen (laten) reinigen.

Rekenvoorbeeld Vul nu zelf in!

Stel, u heeft een verbruik van 3.500 kWh per jaar. Om dit jaarlijks op te wekken is ongeveer Wp nodig. De zonnepanelen van natuma leveren gemiddeld 400 Wp, u heeft dus panelen nodig om de gewenste opbrengst te halen.

Met zonnepanelen van 400 Wp kunt u per jaar kWh opwekken. Bij een energieprijs van 40 cent per kWh levert dat in totaal per jaar een besparing op van €,- .

Ervan uitgaande* dat de zonne-installatie van dit formaat rond de €,- kost, heeft u de installatie al binnen jaar terugverdient.

* Bovenstaande bedragen zijn indicatief. Maak een afspraak voor een definitieve prijsopgave.

Extra rendement

Naast het standaard rendement kunnen zowel particulieren als zakelijke klanten nog extra besparen op een zonne-installatie met behulp van een aantal regelingen. Afhankelijk van waar u woont zijn er verschillende voordelen.

Particulier

Voor particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft na 2013 is er een regeling waarbij u (een deel van) de betaalde btw terug kunt vragen.
Btw terugvragen

Mogelijk heeft ook uw gemeente een regeling voor het subsidiëren van zonne-installaties. U zou daar naar kunnen informeren, omdat dit per gemeente verschilt.

Bedrijven

Het plaatsen van zonnepanelen kan met name voor bedrijven zeer gunstig uitpakken. Zo zijn er diverse belastingvoordelen en bieden diverse gemeenten subsidies voor plaatselijke ondernemers.
Meer informatie

Subsidies

Maak het rendement nog groter!

De overheid stimuleert het gebruik van groene en duurzame energie. Daarom zijn er verschillende manieren waarop u geld kunt besparen bij de aanschaf van een zonne-installatie. Voor particulieren is het grootste voordeel dat de btw teruggevraagd kan worden. Dat scheelt een hoop in de kosten en beperkt de terugverdientijd tot een minimum.

Recht op btw-teruggave

Wanneer u als particulier zonnepanelen laat plaatsen, biedt de overheid u meestal btw-teruggave. Bij een aankoop bij Natuma krijgt u bij uw factuur een formulier. Wanneer u dit invult en u aan de voorwaarden voldoet, regelen wij kosteloos uw btw-teruggave.

Hoe werkt btw terugvragen?

De teruggave van de btw kunt u regelen via onze partner, Nationale Belasting Adviseurs. In de brochure leest u hoe dit werkt. Natuurlijk lichten wij dit ook toe bij aanvang van het traject. Daarnaast ontvangt u inloggegevens voor een online portaal waar de teruggave geregeld kan worden. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Zakelijk voordeel

Haal het maximale uit duurzame energie voor uw bedrijf

Bij het plaatsen van zonnepanelen zijn er met name voor bedrijven diverse belastingvoordelen (EIA, MIA, VAMIL, KIA). Ook bieden diverse gemeenten subsidies voor plaatselijke ondernemers. Informeer hiernaar bij uw eigen gemeente of kijk op: energiesubsidiewijzer.nl.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA is er om investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie te stimuleren. Naast de afschrijving kunt u van deze investeringen een extra bedrag van uw winst aftrekken. Voor 2021 is deze aftrek 45,5%.
Meer informatie

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Na een milieu-investering, zoals een zonne-installatie, kunt u via de MIA op uw fiscale winst tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen. Dit percentage is afhankelijk van het product waarin u investeert.

Verminder uw fiscale winst

Met de willekeurige afschrijving milieu-investeringen kunt u dezelfde investering op een willekeurig moment afschrijven. Wanneer deze investering van na 2011 is, is deze afschrijving beperkt tot 75 procent. U vermindert uw fiscale winst door een snellere afschrijving waardoor u minder belasting hoeft te betalen in dat jaar.
Meer informatie

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Een zonne-installatie kan gezien worden als een investering in bedrijfsmiddelen. Hierdoor komt u met een zonne-installatie in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het bedrag van deze aftrek hangt af van het bedrag wat u investeert in een boekjaar.
Meer informatie