Rendement en Opbrengst

Haalt u het maximale uit duurzame energie?

Zonnepanelen zijn naast goed voor het milieu ook goed voor uw portemonee! Het rendement van een zonne-installatie hangt echter sterk af van de omstandigheden. Op deze pagina beschrijven we waar je op moet letten en onderaan de pagina staat een rekenmodel om na te gaan hoeveel voordeel zonnepanelen voor jou kunnen betekenen.

Soort Zonnepaneel

Elk paneel heeft andere eigenschappen. De directe opbrengst hangt voornamelijk af van het vermogen (Wp) van een paneel. Daarbij is het belangrijk dat het rendement hoog blijft naarmate het paneel ouder wordt. De panelen die Natuma levert zijn altijd van de beste kwaliteit en zullen dus lang meegaan.

Locatie

De locatie heeft ook een grote invloed op de opbrengst van uw installatie. Zonnepanelen die naar het noorden gericht zijn zullen minder zon zien dan panelen die op het zuiden gericht staan. Hierdoor is het rendement het grootst wanneer uw panelen richting het zuiden liggen. Verder is de hoek van de panelen belangrijk. De optimale hoek van zonnepanelen ligt ongeveer op 35 graden.

De Weersomstandigheden

Het aantal zonuren in uw regio kan een sterke invloed hebben op de opbrengst van uw panelen. In de regio waar wij zonnepanelen plaatsen ligt het aantal zonuren tussen de 1400 en 1600 zonuren. Zonnepanelen presteren optimal rond de 25 graden. Een te hoge temperatuur kan zelfs een negatief effect hebben op de opbrenst.

Vervuilde Panelen

Afhankelijk van de omgeving waar uw zonne-installatie staat kan het vuil een groot effect hebben op het rendement van de panelen. Het meeste vuil zal er door de regen afgespoeld worden, maar er blijft toch altijd wat vuil achter.

Rekenvoorbeeld Vul nu zelf in!

Stel, u heeft een jaarlijks verbruik van 3.500 kWh per jaar. Om dit jaarlijks op te wekken is ongeveer Wp nodig. De zonnepanelen van natuma leveren gemiddeld 320 Wp, u heeft dus panelen nodig om de gewenste opbrengst te halen.

Met zonnepanelen van 290 Wp kunt u per jaar kWh opwekken. Bij een energieprijs van 22 cent per kWh levert dat in totaal per jaar een besparing op van €,- .

Ervan uitgaande dat de zonne-installatie van dit formaat rond de €,- kost, heeft u de installatie al binnen jaar terugverdient.

Extra Rendement

Naast het standaard rendement kunnen zowel particulieren als zakelijke klanten nog extra besparen op een zonne-installatie met behulp van een aantal regelingen. Afhankelijk van waar je woont zijn er verschillende voordelen.

Particulier

Voor particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft na 2013 is er een regeling die het mogelijk maakt (een deel van) de betaalde BTW ter aanschaf van een zonne-installatie terug te vragen.
BTW terugvragen

Verder kan het zijn dat uw gemeente een regeling heeft voor het subsidiëren van zonne-installaties. Dit is echter per gemeente verschillend en zult u dus moeten navragen bij uw gemeente.

Bedrijven

Het plaatsen van zonnepanelen kan met name voor bedrijven zeer gunstig uitpakken. Zo zijn er diverse belastingvoordelen en bieden diverse gemeentes subsidies waar de plaatselijke ondernemers gebruik van kunnen maken.
Meer informatie